• iconJe betaalt bij levering van je fiets
  • iconKlanten beoordelen ons met 4/5 sterren
  • iconMet 800 winkels altijd een verkooppunt dichtbij
werking e-bike

Hoe werkt een e-bike?

Binnen no-time op je bestemming zijn, frisse lucht tijdens je rit en toch zelf blijven bewegen? Met een e-bike maak je het fietsen net wat makkelijker voor jezelf. Maar de ene e-bike is de andere niet: er zitten veel verschillen tussen elektrische fietsen. Daarom leggen we je graag wat meer uit over de e-bikes van Cortina.

Een e-bike ondersteunt door de motor, accu en sensoren. Dat samen zorgt ervoor dat jij als een speer naar je bestemming kan fietsen en dat je precies op tijd thuis bent voordat die regenbui losbarst!

Motor

Er zijn veel verschillende merken en soorten motoren. Bij Cortina hebben we e-bikes met voorwielmotoren en e-bikes met middenmotoren. Toch is de ene voorwielmotor of middenmotor de andere niet: dat hangt van veel meer dingen af dan alleen de positie van de motor. Zo is een voorwielmotor niet altijd beter dan een middenmotor en andersom. Deze keuze is persoonlijk en hangt af van je eigen wensen, eisen en voorkeuren. De kracht van de motor wordt uitgedrukt in Newtonmeter. Een voorwielmotor is vaak wat minder krachtig dan een middenmotor. 

Sensoren

Op deze pagina zie je een handige tabel waar precies wordt beschreven welke motor op welke sensoren werkt. Daar zie je dat er drie verschillende soorten sensoren zijn.

  • Rotatiesensor: een e-bike werkt altijd sowieso op een rotatiesensor. Deze sensor zorgt ervoor dat de ondersteuning start als je begint met fietsen. Handig! Wanneer een e-bike verder geen andere sensoren heeft, merk je dat de ondersteuning minder natuurlijk aanvoelt dan bij een krachtsensor. Je hoeft zelf minder kracht te zetten om vooruit te komen. Zolang de pedalen ronddraaien, krijg je ondersteuning.
  • Krachtsensor: deze sensor kijkt naast de rotaties ook naar de trapkracht die op het pedaal wordt gezet. Wanneer je wegrijdt bij een stoplicht of een heuvel op fietst, ziet de motor dat er meer ondersteuning nodig is. Daardoor voelt een motor met deze sensor natuurlijker aan en is de ondersteuning meer gedoseerd.
  • Gearsensor: wanneer je de versnelling gebruikt, zorgt de gearsensor ervoor dat de ondersteuning heel even stopt. Tijdens het fietsen merk je hier niks van, maar hierdoor gaat jouw versnellingsnaaf langer mee.

Accu

Wanneer je een e-bike koopt, kan je vaak kiezen hoe groot je je accu wil hebben. Dit heeft alles te maken met je actieradius. Dat is de afstand die je kunt afleggen met een volle accu. Bedenk daarom goed waar je je e-bike voor gaat gebruiken. Voor korte ritjes heb je een minder grote accu nodig dan wanneer je elke dag een grote afstand overbrugt met je fiets. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je actieradius door heel veel factoren wordt beïnvloed, zoals gewicht, temperatuur en, je eigen rijgedrag nog meer. In deze actieradius infographic laten we zien welke factoren allemaal invloed kunnen hebben op het actieradius van jouw accu. Denk goed na over welke accu je nodig hebt. De accucapaciteit neemt door de jaren heen ook af.

Hopelijk geeft deze blog jou meer duidelijkheid over de werking van een e-bike. Vind je het lastig om de perfecte e-bike te vinden? Doe dan de Cortina e-bike keuzehulp!

Bekijk hier de populairste Cortina e-bikes

Cortina E-Common damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Common damesfiets

Bafang M420 middenmotor

8 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€97
/mnd
Kopen
€2499
Cortina E-U4 Transport Solid damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-U4 Transport Solid damesfiets

Bosch Active Line middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€99
/mnd
Kopen
€2549
Cortina E-Silento Pro herenfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Silento Pro herenfiets

Shimano Steps E-6100 middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€129
/mnd
Kopen
€3628
Cortina E-Foss damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Foss damesfiets

Bafang H400 voorwielmotor

8 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€82
/mnd
Kopen
€1929