• iconDoordacht mooie designfietsen
  • iconService via je lokale fietsenwinkel
  • iconScherpe prijs-kwaliteit voor elk budget
accu winter

Op pad in de winter met jouw elektrische fiets

De koude dagen staan weer voor de deur: het is winter! Dat betekent dat je moet oppassen voor gladheid, sneeuw, ijs, hagel en regen. Hoe bereid je je goed voor op deze koude dagen en hoe kom je veilig de winter door met je elektrische fiets? 

Elektrische fiets in de winter

Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten in de winter. De weersomstandigheden kunnen namelijk een grote invloed hebben op (onderdelen van) je elektrische fiets.

Fietsslot

Je fietsslot kan bevriezen. Daarom is het verstandig om je fiets binnen/onder een afdak te zetten. Mocht je slot wel bevroren zijn, zijn er gelukkig genoeg trucjes om het slot snel te laten ontdooien, zoals het gebruik van heet water of een speciale slotontdooier.

Fietsverlichting

Ook een belangrijk onderdeel: fietsverlichting. Fietsers die hun verlichting niet op orde hebben, kunnen voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen.

Accu

Daarnaast heeft je accu ook wat extra liefde nodig in de koude maanden. Hoe bescherm je je accu goed tegen de kou? Hier wat handige tips:

  1. Laad je accu op kamertemperatuur op. Sommige accu’s hebben zelfs een blokkade waardoor je ze onder de 0 graden niet eens kunt opladen.
  2. Neem de accu meer naar binnen. Staat jouw elektrische fiets altijd in een schuur? Dan heb je kans dat de temperatuur daar ook onder de 0 graden kan komen. En als je met de elektrische fiets naar je werk gaat, is het slim om je accu mee naar binnen te nemen. Laat je accu vooral niet de hele dag in de kou staan!
  3. Berg je accu nooit leeg op. Als je je elektrische fiets niet gebruikt in de winter, is het verstandig om je accu voor minimaal de helft op te laden voordat je deze opbergt.
  4. Er bestaan ook thermische beschermhoezen voor je accu. Daarmee bescherm je je accu ook tegen kou.

Lees hier meer wintertips voor je e-bike.

Schoonmaken

Last, maar zeker niet least: vergeet niet om je fiets schoon te houden! Strooizout en ander vuil hebben veel invloed op de onderdelen van je elektrische fiets.

Winter banden en bandenspanning

Je wil de winter natuurlijk zo veilig mogelijk doorkomen. Het is daarom belangrijk om de bandenspanning te controleren. Als je banden te hard zijn opgepompt, heb je minder grip op de weg. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra accuverbruik. Een optimale bandenspanning is voor elektrische Cortina-fietsen zo’n 3,5 bar. Lees hier meer informatie over de optimale bandenspanning.

Door je banden op een goede bandenspanning te houden, houd je je banden ook langer goed. Mochten je banden nog maar weinig profiel hebben, dan is het zeker verstandig om een bezoekje aan de fietsenwinkel te brengen.

Kinderen veilig op pad

Is het veilig om in de winter met kinderen te gaan fietsen? Dit moet geen probleem zijn, maar zorg er zeker voor dat je fiets in goede conditie verkeert. Het is nooit verkeerd om een extra onderhoudscheck en winteronderhoud uit te laten voeren bij jouw Cortina-verkooppunt. Daarnaast moet je rekening houden met mogelijke gladheid op de weg. Rijd vooral voorzichtig en pas op met gladde bochten.

Vergeet niet om jezelf lekker warm aan te kleden en je bent klaar voor een fietstochtje in de winter!

winter ebike

Actieradius in de winter

Wist je dat het actieradius van je fietsaccu flink kan afnemen in de winter? Bij lage temperaturen kan de capaciteit van de batterij teruglopen. Daarom is het zo belangrijk om goed om te gaan met je accu!