• iconDoordacht mooie designfietsen
  • iconService via je lokale fietsenwinkel
  • iconScherpe prijs-kwaliteit voor elk budget
elektrische fiets kopen

Elektrische fiets kopen: hier moet je op letten

Je bent erover uit: jij wil een elektrische fiets. Maar hoe kies je nou de e-bike die écht bij jou past? Er zijn zoveel verschillende soorten en merken elektrische fietsen, dat het lastig kan zijn om een goede keuze te maken. Daarom hebben we verschillende veelgestelde vragen voor je beantwoord en geven we goede tips zodat je zeker weet dat je een goede elektrische fiets kiest.

De beste elektrische fiets

Tja, wat is een goede elektrische fiets? Om maar met de deur in huis te vallen: er is geen 1 elektrische fiets waar iedereen evenveel plezier van gaat hebben. Dit simpelweg omdat iedereen verschillende behoeftes heeft. Als je op zoek bent naar een elektrische stadsfiets, word je niet blij van een hele sportieve e-bike. En als je een moderne, hippe elektrische fiets zoekt, is een elektrische omafiets geen goede match. Natuurlijk zijn er e-bikes die qua specificaties uitblinken, maar het gaat er uiteindelijk om dat jij een fiets kiest die aansluit bij jouw wensen. Kortom: de beste elektrische fiets is een e-bike die past bij het gebruik.
elektrische fiets

Hoe weet ik welke elektrische fiets goed bij mij past?

Je weet nu dat een e-bike pas goed is, als deze aansluit bij jouw wensen. Maar hoe weet ik welke elektrische fiets ik nodig heb voor het gebruik? Denk eens goed na over hoe jij je fiets wil gebruiken.

Elektrische fiets met middenmotor of voorwielmotor?

In welke omgeving fiets je veel? En wil je zelf nog flink meetrappen of vind je het beter wanneer de fiets al het werk doet? Aan de hand daarvan kan je de positie van de motor kiezen. Er zitten veel verschillen tussen een voorwielmotor en een middenmotor. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een elektrische fiets met middenmotor, omdat dit een natuurlijk fietsgevoel geeft. Je kiest voor een voorwielmotor, wanneer je zelf niet veel kracht wil zetten. Daarnaast is een voorwielmotor vaak voordeliger geprijsd.

Elektrische mamafiets

Een ander punt wat je je kunt afvragen, is wat je allemaal mee gaat nemen op de fiets. Vervoer je veel bagage en neem je kinderen mee op de fiets? Dan is een elektrische mamafiets (of ‘family fiets’) ideaal. Deze fietsen zijn speciaal ontworpen voor iedereen die op pad gaat met kids. Zo heb je meer ruimte tussen het zadel en stuur, een stuurslot en dubbele standaard en is de draagkracht een stuk hoger (wel 170 kilo).

Hippe elektrische fiets voor school

Fiets jij elke dag een heel eind naar school? Zorg er dan voor dat je een e-bike kiest waar je makkelijk je schooltas mee kunt vervoeren. Bij Cortina snappen we heel goed dat je het belangrijk vindt dat je fiets er leuk uitziet. Daarom hebben wij ook elektrische omafietsen en andere hippe elektrische fietsen in ons assortiment. Daar wil jij zeker op gezien worden!

Natuurlijk kan je je elektrische stadsfiets voor veel meer dingen gebruiken dan bovenstaande voorbeelden, maar dit geeft aan hoe belangrijk het is om te bedenken waar je je elektrische fiets voor gaat gebruiken. Zo weet je zeker dat je niet alleen een mooie, maar ook een geschikte e-bike kiest.
hippe elektrische fiets

Wat kost een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is prijziger dan een gewone fiets. De prijs van een e-bike verschilt per fietsmodel. Ons instapmodel, de Cortina E-U1 begint vanaf 1689 euro. Ons topmodel, de Cortina E-Silento Pro, is geprijsd op 3599 euro. Deze prijzen zijn gebaseerd op de specificaties van de fiets. Zo maakt een beltdrive een fiets vaak wat prijziger dan een traditionele fietsketting. En een geïntegreerde accu in het frame is meer high-end dan een accu op de bagagedrager.

Uiteraard is de aanschafprijs van een e-bike hoger, maar veel mensen pakken toch vaker de e-bike als die eenmaal in huis is. Zo laten zij de auto vaker staan en dit scheelt natuurlijk weer brandstof. Weten wat je kunt besparen als je met de e-bike gaat in plaats van met de auto? Bekijk dan snel onze brandstofcalculator en reken uit!

Hoe hard gaat een elektrische fiets?

Een elektrische fiets ondersteunt tot 25 kilometer per uur. Je kunt best harder fietsen op een e-bike, maar dit moet dan op eigen kracht. Deze snelheid is wettelijk bepaald voor alle e-bike systemen.
snelheid elektrische fiets

Wat weegt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is wat zwaarder dan een gewone fiets. Gelukkig merk je hier door de ondersteuning niet zo veel van. Een e-bike weegt zonder accu ongeveer 25-30 kilo. Een accu is al snel 2,5 tot 3,5 kilo. Wil je de fiets meenemen op een fietsendrager? Haal de accu dan uit je elektrische fiets. Dat scheelt toch weer 2,5 tot 3,5 kilo aan gewicht. Het is goed om op te letten hoeveel kilo jouw fietsendrager mee kan nemen. Het kan zo zijn dat je een speciale fietsendrager nodig hebt als je twee e-bikes mee wil nemen.

Hopelijk weet jij nu meer over het kiezen van een geschikte elektrische fiets. Vind je het lastig om een keuze te maken, doe dan gauw de Cortina e-bike keuzehulp. Wil je het liefst persoonlijk advies? Race dan naar één van de Cortina-verkooppunten.

Bekijk hier de populairste Cortina e-bikes

Welke is jouw favoriet?

Cortina E-U4 Transport damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-U4 Transport damesfiets

Bosch Active Line plus middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€101
/mnd
Kopen
€2649
Cortina E-Silento Pro herenfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Silento Pro herenfiets

Shimano Steps E-6100 middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€129
/mnd
Kopen
€3628
Cortina E-Common damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Common damesfiets

Bafang M420 middenmotor

8 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€106
/mnd
Kopen
€2799
Cortina E-Blau herenfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Blau herenfiets

SportDrive middenmotor

8 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€106
/mnd
Kopen
€2799