• iconDoordacht mooie designfietsen
 • iconService via je lokale fietsenwinkel
 • iconScherpe prijs-kwaliteit voor elk budget
E-Bike Keuzehulp

Hoe kies ik de perfecte e-bike voor in de stad?

Ben jij op zoek naar een e-bike voor in de stad? Eentje waar je makkelijk de files mee voorbij fietst, maar die ook veilig reageert als dat stoplicht op het laatste moment op rood springt? We got you! Met deze keuzegids helpen we je bij alle keuzes die je maakt bij het kiezen van een geschikte e-bike.

We kunnen ons voorstellen dat je wat vragen hebt over het gebruik van een e-bike in de stad. Is het bijvoorbeeld veilig om met een elektrische fiets de stad door te sjeezen? En fiets je niet te hard met al dat verkeer om je heen? Dat valt gelukkig mee! Een e-bike ondersteunt tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Dat is wat harder dan je normaal zou fietsen, maar nog steeds veilig genoeg. Wel is het belangrijk om altijd het verkeer om je heen in de gaten te houden en om je eigen rijgedrag daar op aan te passen!

Oké, laten we nu kijken naar hoe jij de perfecte e-bike vindt. Daarvoor is het belangrijk om te letten op een aantal dingen.

Wat voor soort motor heb ik nodig?

Bij Cortina hebben we e-bikes met voorwielmotoren en met middenmotoren. Dit zijn de kenmerken van e-bikes met een voorwielmotor:

 • Een e-bike met voorwielmotor werkt op een rotatiesensor. Deze motor kijkt niet naar de trapkracht die jij op het pedaal zet. Daarom voelt deze ondersteuning minder natuurlijk aan, maar je fietst hier wel het makkelijkst mee weg.
 • Bij een e-bike met voorwielmotor kan je het gevoel hebben dat je wordt meegetrokken door de fiets.
 • Een voorwielmotor is betaalbaarder dan een middenmotor.
Dit zijn de kenmerken van e-bikes met middenmotoren:
 • Veel middenmotoren werken op zowel een rotatiesensor als een krachtsensor. De krachtsensor kijkt ook naar hoeveel kracht je op de pedalen zet. Daardoor voelt de ondersteuning natuurlijk aan.
 • Een ander voordeel van de middenmotor is de gewichtsverdeling: doordat de motor bij je trappers zit, is het gewicht mooi verdeeld.
 • Dit alles zorgt ervoor dat de meeste fietsen met middenmotor een stuk stabieler zijn.
 • Een middenmotor is prijziger dan een voorwielmotor.

Belangrijk om te weten: onze Bafang M300 middenmotor werkt alleen op een rotatiesensor. Daardoor is de ondersteuning hetzelfde als met een voorwielmotor. De fietsen met deze motor hebben wel de andere voordelen van de middenmotor, zoals de betere gewichtsverdeling.

Kortom: vind je stabiliteit belangrijk in de drukke stad en vind je het belangrijk om zelf nog te blijven fietsen? Kies dan voor een middenmotor met krachtsensor. Wil jij het liefst zo min mogelijk kracht zetten? Dan is de voorwielmotor perfect voor jou! 

 

Welke accu heb ik nodig?

Er zijn twee keuzes die je maakt: de plek van de accu en de accucapaciteit.

Plek van de accu

De accu zit achterop de bagagedrager of midden op het frame. Wanneer een accu midden op het frame zit, is dit beter voor de gewichtsverdeling en wordt je fiets weer stabieler. Je accu kan ook weggewerkt zijn in het frame met een geïntegreerde accu. Dat ziet er weer wat strakker uit. E-bikes met een geïntegreerde accu zijn vaak prijziger dan e-bikes met een accu op de bagagedrager.  

Accucapaciteit en actieradius

Bij veel Cortina fietsen kan je kiezen welke accu je wil. Hoe meer Wh, hoe meer kilometer je kan fietsen met een volle accu. Dit noem je de actieradius. Je wil natuurlijk het liefst weten hoeveel kilometer je met een volle accu kunt fietsen, maar dit verschilt per gebruiker. Fiets je altijd in de hoogste ondersteuningsstand? Dan kan je minder kilometers maken met een volle accu. Ook wind, kou, gewicht, hardheid van je banden hebben invloed op je actieradius.

Het is belangrijk om je af te vragen wat voor afstanden je wil fietsen met je nieuwe e-bike. Voor kleine ritjes in de stad heb je een minder grote accu nodig dan voor lange afstanden naar je werk bijvoorbeeld. Ook goed om in je beslissing mee te nemen: je accu capaciteit neemt door de jaren heen af.

Op onze website vind je een handige actieradius infographic die je precies laat zien welke factoren invloed hebben op je accucapaciteit. 

 

Kies ik voor een beltdrive of voor een normale ketting?

Een beltdrive (ook wel: riemaandrijving) is een kunststof aandrijfriem die op steeds meer sportieve fietsen en e-bikes te vinden is. De beltdrive is duurder in aanschaf, maar heeft minder onderhoud nodig. Daarnaast fiets je lichter en makkelijker met een beltdrive, omdat er minder wrijving is. Ook heeft de riemaandrijving weinig tot geen onderhoud nodig en kan hij niet roesten. En last but not least: fietsen met een beltdrive zien er superstrak uit! Bekijk hier alle voordelen van de beltdrive.

En, weet jij al welke e-bike je kiest of heb je nog vragen? Ook voor advies kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice of je laat je adviseren bij één van de Cortina-verkooppunten. Als je benieuwd bent welke Cortina e-bike het best bij jou past, kan je de Cortina e-bike keuzehulp doen.

 

Bekijk hier de populairste Cortina e-bikes

Welke is jouw favoriet?

Cortina E-Silento Pro herenfiets default_cortina 320x320

Cortina E-Silento Pro herenfiets

Shimano Steps E-6100 middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€129
/mnd
Kopen
€3628
Cortina E-Nite default_cortina 320x320

Cortina E-Nite

SportDrive middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€97
/mnd
Kopen
€2499
Cortina E-Common herenfiets default_cortina 320x320

Cortina E-Common herenfiets

Bosch Active Line plus middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€103
/mnd
Kopen
€2699
Cortina E-Blau damesfiets default_cortina 320x320

Cortina E-Blau damesfiets

SportDrive middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€105
/mnd
Kopen
€2749