• iconDoordacht mooie designfietsen
  • iconService via je lokale fietsenwinkel
  • iconScherpe prijs-kwaliteit voor elk budget
Cortina E-Blau

Checklist voor het kopen van een elektrische fiets

Wanneer je je oriënteert op een nieuwe e-bike, merk je dat er veel dingen zijn waar je op moet letten. Hier een handige en korte checklist van de belangrijkste onderdelen van de fiets om je te helpen bij de keuze voor een e-bike.

Belangrijk: weet van tevoren waar je de e-bike voor wil gebruiken. Fiets je elke dag naar je werk of schaf je een e-bike aan om makkelijk met kinderen te fietsen? Hou je doel in gedachten om te kiezen welke e-bike goed bij je past.

Motor

Een motor kan op 3 verschillende plekken zitten: in het voorwiel, in het midden (bij je trapas) of in je achterwiel.

Een e-bike met voorwielmotor is over het algemeen minder prijzig. Het rijgedrag is minder natuurlijk en je hoeft zelf niet veel kracht te zetten om ondersteuning te krijgen. Daardoor is de voorwielmotor prima voor korte afstanden, voor lange ritten is deze motor minder geschikt.

Een elektrische fiets met middenmotor voelt qua ondersteuning natuurlijk aan. Deze e-bikes zijn vaak hoger geprijsd, maar over het algemeen is de levensduur van de accu langer. Kies voor een middenmotor als je voorkeur hebt voor een stabiele fiets en je zelf nog mee wil blijven fietsen.

Achterwielmotoren zijn ideaal voor korte afstanden in de stad. Een achterwielmotor wordt bijna altijd gecombineerd zonder versnellingen of met een derailleur versnelling.

Accu

Bij veel e-bikes heb je keuze in accucapaciteit. Dit heeft invloed op je actieradius, de afstand die je met een volle accu kunt fietsen. Hou er rekening mee dat verschillende factoren invloed hebben op het actieradius en dat de accucapaciteit afneemt door de jaren heen. Kies een accu die past bij het gebruik.

Remmen

Er zijn verschillende soorten remsystemen terug te vinden op onze e-bikes. Voornamelijk rollerbrakes, hydraulische velgremmen en hydraulische schijfremmen zijn veelvoorkomende remsystemen. Rollerbrakes zijn perfect voor gebruik in de stad, maar wel minder krachtig dan velgremmen of schijfremmen. Wanneer je ook in heuvelachtig gebied fietst, is een velgrem of schijfrem wellicht een betere keuze.

Versnellingen

Cortina e-bikes zijn verkrijgbaar met 3, 7, 8 of geen versnellingen. Hierbij geldt ook: kijk wat je nodig. Voor lange fietsritten zijn 7 of 8 versnellingen fijn om te hebben. Korte fietsritjes kunnen ook prima zonder of met 3 versnellingen.

Ketting of beltdrive

Tegenwoordig zie je op steeds meer e-bikes een kunststof beltdrive. Zo’n riem is lekker stil, licht en onderhoudsvriendelijk. Aan een e-bike met beltdrive zit vaak ook een hoger prijskaartje.

Zithouding

Zorg ervoor dat je een proefrit maakt bij jouw Cortina-verkooppunt om er zeker van te zijn dat de zithouding van de e-bike fijn is. Let tijdens je proefrit ook op het comfort van het zadel, de positie van het stuur en de goede framemaat.

Overige opties

Bedenk bij de keuze voor een nieuwe e-bike goed waar je de fiets het meest voor gaat gebruiken. Weet je van tevoren al dat je je werktas meeneemt op de fiets? Kies dan een fiets met een voor- of achterdrager. En wanneer je graag kinderen op de fiets wil vervoeren, hou er dan rekening mee dat je fiets geschikt is voor kinderzitjes.

Deze e-bikes zijn perfect voor korte ritjes in de stad

Cortina E-Lett herenfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Lett herenfiets

Promovec Achterwielmotor

1 Versnelling

Dubbele handrem

Cortina E-U4 Transport damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-U4 Transport damesfiets

Cortina Sportdrive voorwielmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€84
/mnd
Kopen
€1999
Cortina E-Nite  default_cortina 320x320

Cortina E-Nite

SportDrive middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€97
/mnd
Kopen
€2499
Cortina E-Common damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Common damesfiets

Bafang H400 voorwielmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€85
/mnd
Kopen
€2049

Deze e-bikes zijn geschikt voor lange fietsritten

Cortina E-Common damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Common damesfiets

Bosch Active Line plus middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€103
/mnd
Kopen
€2699
Cortina E-Silento Pro herenfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Silento Pro herenfiets

Shimano Steps E-6100 middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€129
/mnd
Kopen
€3628
Cortina E-U4 Transport Solid damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-U4 Transport Solid damesfiets

Bosch Active Line middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€96
/mnd
Kopen
€2449
Cortina E-Blau herenfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Blau herenfiets

SportDrive middenmotor

8 Versnellingen

Dubbele handrem

Leasen
€106
/mnd
Kopen
€2799