• iconDoordacht mooie designfietsen
  • iconService via je lokale fietsenwinkel
  • iconScherpe prijs-kwaliteit voor elk budget
Cortina Blau

Hoe bepaal ik de juiste framehoogte voor mijn nieuwe fiets?

In de oriëntatie naar een nieuwe fiets zijn er veel keuzes. Onder andere wat voor zithouding je wilt om het type fiets te kunnen bepalen, hoeveel versnellingen je wilt en of je een terugtraprem en/of handremmen wilt. En dan heb je eindelijk dé fiets gevonden die bij je past, moet je de framehoogte nog bepalen…

Voor het bepalen van de juiste framehoogte is het eigenlijk het beste om de framehoogte te testen bij de fietsenwinkel bij jou in de buurt. Als je een fiets met de juiste framehoogte hebt, kun je comfortabel fietsen, goed kracht zetten en eenvoudig met de voeten bij de grond. Wil je eerst weten of de fiets van jouw keuze überhaupt in jouw framehoogte beschikbaar is, of wil je toch graag direct de fiets van je keuze ergens bestellen, dan helpen we je graag op weg met het bepalen van de juiste framehoogte.

Geen zin om moeilijk te meten en rekenen?

Lengte

Ideale framehoogte in centimeters

1.30m - 1.55m

42 cm

1.50m - 1.70m

46 cm

1.55m - 1.75m

49 cm

1.57m - 1.77m

50 cm

1.65m - 1.85m

53 cm

1.72m - 1.92m

56 cm

1.75m - 1.95m

57 cm

1.85m - 2.05m

61 cm

Groter dan 1.90m

65 cmZelf de framehoogte berekenen:

  • Meetlint of centimeter
  • Rekenmachine of calculator op je telefoon
  • Jijzelf
  • Iemand om je te assisteren
  • Eventueel je huidige fiets

Heb je de benodigdheden bij elkaar gezocht? Dan gaan we van start!

Bepalen van de binnenbeenlengte

Voor het bepalen van de framehoogte kijk je naar de binnenbeenlengte. Om dit goed op te kunnen meten ga je met je voeten ongeveer 15 centimeter uit elkaar staan, liefst zonder schoenen. Meet vervolgens vanaf de grond langs de binnenkant van je been tot kruishoogte. Dit lukt je waarschijnlijk niet alleen, vandaar dat je ook iemand nodig hebt om je te assisteren.

De ideale framehoogte berekenen

Heb je de binnenbeenlengte opgemeten? Pak dan je rekenmachine erbij! Neem de binnenbeenlengte in centimeters en vermenigvuldig dit met 0,68 of met 68%. Nu krijg je een getal dat in centimeters de ideale framehoogte aangeeft. Het zadel is meestal in hoogte nog iets te verstellen waardoor je het nog wat beter kunt afstemmen of de afstand tussen twee frame maten iets kunt overbruggen. Hieronder staat voor een aantal framehoogtes de bijpassende binnenbeenlengte weergegeven om te checken of je het goed hebt gedaan: 

Binnenbeenlengte in centimeters

Ideale framehoogte in centimeters

62

42 cm

68

46 cm

72

49 cm

74

50 cm

78

53 cm

81

55 cm

82,5

57 cm

90

61 cm

100

65 cm

Framehoogte berekenen met je huidige fiets

Heb je al een fiets en ben je tevreden met de hoogte van je huidige fiets, dan kun je natuurlijk ook de framehoogte van je huidige fiets nameten. Dat doe je door de hoogte te meten vanaf het midden van de trapas tot aan de bovenkant van het frame – daar waar de zadelbuis uit het frame komt.

Niet elke fiets is in elke framehoogte beschikbaar. Daarnaast worden niet alle centimeters qua framehoogte gemaakt dus kan het maar zo zijn dat jouw perfecte framehoogte er niet is. Het beste is om de framehoogte dan te testen bij een winkel in de buurt. Op basis van jouw persoonlijke voorkeur kun je er dan voor kiezen om af te ronden naar boven of beneden. Over het algemeen is het zo dat als je een fiets gebruikt om te fietsen in de stad, functioneel van A naar B of om te toeren, je het beste naar boven kunt afronden – dan ervaar je meer comfort. Ben je een sportieve fietser dan kun je het beste afronden naar beneden – dan ervaar je meer wendbaarheid en kun je beter kracht zetten.

Bekijk hier onze fietsen!
Alle Cortina damesfietsen
Alle Cortina herenfietsen
Alle Cortina e-bikes
Alle Cortina kinderfietsen

KOM JE ER TOCH NOG NIET UIT?