Herfst-tips voor op de fiets

25-10-2017

De blaadjes vallen weer van de bomen, het regent vaker en de dagen worden nu toch echt wel korter... Het is herfst. De ene vindt het vreselijk, de ander vindt het wel prima en weer een ander geniet van de kleurenpracht in de natuur. Hoe dan ook, je kunt er maar het beste een beetje rekening mee houden, zeker als je op de fiets bent. Lees deze herfst-tips voor en zorg dat jij goed voorbereid op de fiets stapt!

Trek genoeg kleding aan!

Liefst in laagjes zodat je eventueel nog iets uit kunt trekken. Ook al is het heerlijk weer met het zonnetje erbij in de achtertuin, op de fiets kan het een heel ander verhaal zijn… Zodra er een beetje wind is en je af en toe een stukje in de schaduw fietst kan het ineens verraderlijk koud zijn. En in de herfst weet je natuurlijk ook dat het weer zomaar ineens kan omslaan en dat je in de regen fietst…

En een regenjas is niet echt hip (hoewel, we zien hem steeds vaker in het modebeeld), maar met een klassieke trenchcoat zit je goed qua stijl én qua weer! Een zadeldekje, liefst natuurlijk in een beetje hip ontwerpje, houdt je zadel en dus ook jouw kleding droog.

Wel of geen lege banden?

Controleer de banden op slijtage om een lekke band te voorkomen. Als het glad is door regen en blaadjes kan het verstandig zijn je banden juist iets minder hard op te pompen, want dan heb je meer grip. En wist je dat er tegenwoordig ook speciale winterbanden met meer profiel voor de fiets zijn?

Heb jij je altijd al afgevraagd waarom er een dopje op het ventiel zit? Het geheim achter het ventieldopje is niet dat het de lucht ín je band houdt, maar dat het viezigheid úit het ventiel houdt. Als er viezigheid in je ventiel komt kan de band geleidelijk aan leeg lopen of zelfs lek raken. Dus heb jij geen dopje op je ventiel, misschien is het een kleine moeite om er eentje aan te schaffen….?

Hit the breaks!

Voor je remmen geldt dat je het vaak wel doorhebt als ze niet meer goed zijn, maar het kan verstandig zijn dit door een expert te laten controleren. Misschien zit er al een klein breukje in de kabel die je zelf niet ziet, maar die er wel voor kan zorgen dat je remmen het ineens niet meer doen. Denk er ook aan om tijdens het fietsen vooral met je achterrem te remmen. Als je je voorrem gebruikt als het glad is kun je plotseling wegglijden.

Zien en gezien worden

Het checken van je verlichting doe je met name om goed gezien te kunnen worden door anderen. Je wilt zelf ook goed kunnen zien, maar meestal lukt dat wel met de straatverlichting. Een tegenligger – vooral auto’s en dergelijke – kunnen jou daarentegen erg slecht zien als je geen of slechte verlichting en reflectie voert. Je kunt ook overdag of met grijs weer alvast je verlichting aan zetten om beter gezien te worden. Controleer dit dus goed en laat het eventueel vervangen of repareren door een fietsenwinkel bij jou in de buurt.  Ook scheelt het je een boete als je onverwacht door het donker moet fietsen en je verlichting doet het niet.

 

Last but not least: Natuurlijk hou je het weerbericht en buienradar in de gaten! Als je niet per sé op de fiets hoeft of je bent flexibel qua tijd, check dan van tevoren het weerbericht en buienradar om te voorkomen dat je door de regen moet fietsen 😉

Herfst-tips voor op de fiets