Elektrische fiets | Actieradius

De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoeveel kilometer je gemiddeld kunt afleggen totdat de accu weer opgeladen moet worden. Het lijkt zo’n eenvoudige vraag: hoeveel kilometer kan ik met mijn e-bike fietsen? De actieradius hangt voor een groot deel af van de manier waarop je de fiets gebruikt. Factoren die kunnen meespelen zijn: de belasting van de fiets (hoeveel bagage neem je mee en wat is je eigen gewicht en lengte), mate van ondersteuning, wind mee/wind tegen, etc. Dit kan er allemaal voor zorgen dat de accu sneller of minder snel leeg gaat.

Bij de meeste Cortina e-bikes heb je de keuze uit verschillende accu’s. Zo kun je bij de E-U1 powered by Bafang (43 volt) kiezen voor een accu van 340 of 450 Watt/uur (Wh). De Cortina e-bikes met 36 volt Ecomo-motor bieden zelfs de keuze uit drie accu’s (300, 400 of 500 Wh). Standaard wordt een normale lader en een 300 Wh accu meegeleverd.

Voor een accu met meer vermogen (en dus een grotere actieradius) betaal je een meerprijs. De Cortina E-Wave, met een middenmotor van Shimano STePS, is standaard uitgerust met een accu van 418 Wh.